Ezen az oldalon olyan egynapos útvonalajánlatokat adunk magyarországi útvonalakra, amelyek az általunk bérelt prémium ebike-kokkal megtehetőek. Amennyiben tőlünk bérelsz ebike-ot, a kerékpárhoz megkapod a pontos térképet (elektronikus formában is).

A cikk folyamatosan frissül.

A Bakonyban

1. Zirc – Bakonybél – Vinye – Cuha-völgy

A Bakony első köre a legszebb Öreg- és Magas-Bakony területeket foglalja magában. A túrán sok általában jó minőségű murvás út található, nincs elkülönített kerékpárút, a maradék inkább kis forgalmú főút. Sajnos a Bakony belsejében elég kevés az aszfaltút, ezért a bicajos kénytelen a murvás utakra kényszerülni.

A túrát érdemes a Bakony fővárosából, Zircről kezdeni, de lehet akár Vinyéről vagy Bakonyszentlászlóról is.  Zirc az ország legmagasabban fekvő város (400m), régi történelemmel büszkélkedhet, hiszen a 800 éves város egy gyönyörű ciszterci apátság található.

Zircről a Magas-Bakony felé vesszük az irány. Első jelentősebb állomás Bakonybél, a Kőris-hegy lábánál található falu, amely a Bakonyi kirándulások kiindulópontja. Innen behatolunk a Bakony erdeibe. Egy nem túl jó minőségű aszfaltúton tekerünk a csodás erdőben, miközben az út folyamatosan emelkedik (nem vészesen).

A bakonybéli lekanyarodó után kilométerekkel egy leágazáson lehet feltekerni a Kőris-hegyre (709m), ahonnan szédítő a kilátás. A kilátó után vissza, majd az utunkat egy ér mentén folytatjuk. Az aszfalt megszűnik és murván tekerünk. Az ér mellett kanyargó út a Bakony belsejében kanyarog, majd a vinyei elágazáshoz érünk. Innen indul a Bakony leghíresebb látnivalója, a Cuha-völgy. Sajnos a völgyben áprilistól októberig hétvégén mindig  sokan vannak. A völgyben az út nem feltétlen bicajos barát (inkább túrázók használják), de kerékpárral is megtehető. Az elején vízátfolyások is vannak. A Cuha-völgyből a Porva-Cseszneki vasútállomáson jövünk ki, innen Porvára tekerünk (továbbra is murván), majd Borzaváron keresztül érünk vissza Zircre.

Variációk: Amennyiben nem a Cuha-völgyön keresztül szeretnénk visszajönni, akkor két megoldás létezik:

1. Vinyéről letekerünk Bakonyszentlászlóra és Onnan Csesznek felé megyünk (nem túl forgalmas közút), ám onnan vagy a 82-es úton vagy nagyobb kerülővel Bakonyoszlop – Dudar felé tudunk visszatérni Zircre. A 82-es elég forgalmas, azt nem ajánljuk.

2. Vinyéről aszfalton Fenyőfőre tekerünk, ahonnan murvás úton (keresztezve a Hódos-éri utat) Porvára tudunk visszatekerni.

Táv: 70km

Túra a Bakonyban 1

2. Zirc – Csesznek – Vinye – Porva

Ez a túra nagyrészt aszfalton megy, de ennek is van murvás része. Ezen a túrán kevesebb a kilométer és a szint is, ha csak 55km-t szeretne tekerni, akkor ideális egy napra.

Ezt a túrát Zircről érdemes indítani (de Bakonyszentlászlóról is mehet. Zircről az út első fele végig lefelé visz. Egy kisebb forgalmú úton haladunk, gyönyörű környezetben. Elhagyjuk Dudart és Bakonyoszlopot, majd első jelentősebb állomásunk Csesznek lesz. A cseszneki várhoz egy rövid, de elég meredek kaptató visz fel. A várat megnézve elindulunk Bakonyszentlászló felé. Keresztezzük a 82-es főutat, majd elérjük a falut, ahonnan folytatjuk az utunkat az Öreg-bakony első állomása, Vinye felé. Az út itt már folyamatosan emelkedik és egy idő után szűkül, de Vinyéig aszfaltos.

A Vinyei elágazásnál balra található a Bakony leghíresebb látnivalója, a Cuha-völgy. A völgyben áprilistól októberig hétvégén mindig  sokan vannak és az út nem feltétlen bicajos barát (inkább túrázók használják), ezért mi egy másik völgyben fogunk tekerni. Az aszfalt megszűnik és murván tekerünk. Az út kanyarog a Bakony belsejében, majd kiérünk újra az aszfaltra. Ezen a ponton feltekerhetünk a Kőris-hegyre (709m), ahonnan szédítő a kilátás, érdemes feltekerni. Innan vissza kell tekerni, majd Porva fele tekerünk (murva). Porvánál már aszfalt vár bennünket, ahonnan Borzavár felé jutunk vissza Zircre.

Táv: 55km

Túra a Bakonyban 2

A Sokoró és a Bakony

A Bakonyt megközelíthetjük Észak felől, a Sokorói-dombságon keresztül is. Ebben az esetben érdemes egy történelmi és gasztronómiai élményért Pannonhalmáról indulni. A túra egy rövid néhány km-es szakaszt kivéve (ahol jobb minőségű murva van) majdnem végig aszfalton halad.

A túrát két irányból is megtehetjük, mivel van vonat Pannonhalma és Zirc között (a menetrend elég ritka). Pannonhalmán érdemes az apátságot megnézni (fel is lehet tekerni), a túra után pedig az apátsági cukrászdában eg ajó krémest enni. Pannonhalmáról a Sokorói-dombságon keresztül haladunk egy gyönyörű erdei úton, végig aszfalton. Átmegyünk a dombom, majd a másik felén indulunk a Bakony felé egy kisebb úton.

A Bakonyba Bakonyszentlászlónál érünk be, ahonnan tovább haladunk Vinye felé. A Vinyei elágazásnál található a Bakony leghíresebb látnivalója, a Cuha-völgy. A völgyben áprilistól októberig hétvégén mindig  sokan vannak és az út nem feltétlen bicajos barát (inkább túrázók használják), ezért mi a Hódos-ér menti úton fogunk tekerni. Az aszfalt megszűnik és murván tekerünk. A Hódos-éri út 12 km-en keresztül kanyarog a Bakony belsejében, mire kiérünk újra az aszfaltra. Ezen a ponton feltekerhetünk a Kőris-hegyre (709m), ahonnan szédítő a kilátás, érdemes feltekerni. Onnan vissza kell tekerni, majd Porva fele tekerünk (murva). Porvánál már aszfalt vár bennünket, ahonnan Borzavár felé jutunk vissza Zircre.

Táv: 70km

A Sokoró és a Bakony

Vértes-kör

Egy rejtett, de szép útvonal Budapesthez közel. Az úton van remek, kiépített bicajút és gyönyörű erdei utak is, a hátteret pedig a Vértes erdői adják.

Érdemes Csákberény mellől indulni, ahonnan egyből a Vértes erdőibe jutunk. Az út első fele aszfaltozott erdei út, forgalommentes, mert sorompóval van lezárva. A gyönyörű erdőben hosszan megyünk, az út össze-vissza kanyarog. Amikor kiérünk az országútra, Oroszlány felé kanyarodunk. Oroszlányból egy szintén szép erdei úton megyünk Mór felé, majd Mórtól egy szép kerékpárút visz Csókakőre. A Csókakói várba érdemes feltekerni, bár elég meredek. Csókakőről szintén egy szép kerékpárúton megyünk vissza Csákberényre.

Táv: 60km

Vértes-kör

Dunakanyar a Pilissel

Egy klasszikus, Budapest-közeli magyar körút! A gyönyörű Dunakanyar és a zöld Pilis. Annak ellenére, hogy a Pilisen vezet keresztül a túra, nem túl nehéz. A túrán tekersz kijelölt kerékpárúton, van 2x komp, ha akarsz feltekerhetsz a Visegrádi várhoz, majd egy könnyebb emelkedőn a Pilisben térsz vissza a kiindulópontig.

A túrát Szentendre mellől érdemes indítani. A város mellett több helyen is lehet parkolni. Szentendre felé érdemes indulni, majd esetleg meg lehet nézni a várost is. Utána kerékpárúton haladunk, majd útba ejted a Szentendrei-szigetet, átkompozol a Dunán Vácra, majd jön a Dunakanyart a kiépített bicajúton. Nagymarosnál vissza kell kompozni, majd Visegrádot is meg lehet nézni. Aki akar, fel tud tekerni a várhoz. A Pilist egy aránylag könnyebb, de gyönyörű úton tekered meg, majd a végén egy őrületes lejtővel térsz vissza a parkolóba.

Táv: 58km

Dunakanyara Pilissel