A biciklizés egészséges. Ez idáig tény, amit mindenki elismer. Az e-bike segítségével olyan emberek is ismét megtalálják örömüket a kerékpározásban, akik betegség, a koruk vagy saját lustaságuk miatt feladták már a mozgást. Az e-bike számos, az egészség megőrzését segítő előnnyel bír és használata inkább jelent kerékpározást, mint motorozást.

E-bike a keringés javításáért

Az e-bike segíti az újrakezdők fizikai terhelésének kontrolálását, segítségével újra lendületbe hozható az ellustult keringés, fokozatos terhelésnek kitéve szívünket. Abban a pillanatban, hogy túlterhelnénk magunkat a villanymotor beavatkozik, és fokozza a segítségét.

ebike-ozni egészséges
ebike-ozni egészséges

Bár a vérnyomás emelkedik biciklizés közben, hosszabb távon, nyugalmi helyzetben azonban alacsonyabb lesz, mint azoké akik nem mozognak. Ez védi a szívet, mivel annak nem kell akkora ellenállással szemben erőt kifejtenie. A tréning által a szívizomzat is edzettebbé, és a véráram erőteljesebbé válik. A teljesítőképesség edzettség által történő növekedése segít a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. A megfelelő formában és mértékben űzött sporttevékenység javítja az általános közérzetet is és pozitív hatással van az életkedvünkre is.

Hosszú távú kihagyás vagy betegség után visszatérő sportnak is kiváló az elektromos rásegítésű kerékpározás, mivel a terhelés az intenzitás és a tréning ideje is szabadon, személyre szabhatóan változtatható. Minél finomabban szabályozható a terhelés, annál inkább élvezethető a sporttevékenység egészségügyi korlátozások mellet is. Az sport nyújtotta jó érzés extra motivációt jelenthet, és ezáltal jöhet a kerékpározással az „én sportom” érzés.

Hogyan kerékpározzunk ebike-kal?

Először is tisztázzuk: az ebike egy összefoglaló név azon kerékpárokra, amelyek elektronikus rásegítést és hajtást kaptak. Ebike lehet bármilyen típusú kerékpár, motort és akksit tesznek hegyi kerékpárba, trekking bicajba, gyerek kerékpárba, országútiba, stb. A működési elv nagyon egyszerű: a bicajon található egy kisegítő elektromotor, amit egy akkumulátor hajt meg.

Az ebike motorja csak akkor segít a felhasználójának, ha az tekeri a bicajt, ezek nevezzük pedelecnek (ez a pedal electric cycle rövidítése). Vannak már olyan ebike-ok, amelyek akkor is segítenek, ha nem hajtod, de ezek többnyire a kismotor szabályzási kategóriába esnek, ezért ezekkel most nem foglalkozunk.

Az ebike tehát nem úgy működik, mint egy motor, ahol a gázkart húzva tudsz gázt adni. Ha rásegítést szeretnél ezt tekerned kell. Ha nem tekered, nem fog menni. A rásegítés mértékét a kormányról tudod állítani. Ez általában 4 fokozatú, a mértéke gyártótól függ, de a legnagyobb rásegítés 3-400% is lehet. A rásegítés a pedelecek esetében csak 25 km/h-ig működik, utána a motor leáll, így ha annál gyorsabban akarsz haladni, azt már önerőből kell megtenned.

Az elektromotor használata tehát nem kötelező, az bármikor kikapcsolható, illetve a rásegítés mértéke is visszavehető. Így választhatod azt az opciót, hogy inkább tekersz és csak a nehezebb részeken használod a motort. Ezért én mindig azt mondom, hogy az ebike pontosan annyira kerékpár, amennyire Te annak szeretnéd használni.

Erről a témáről írtunk egy bővebb cikket a bike4fun.hu blogjában, ha érdekel, nézz rá!